14 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
450 g mąki
250 ml mleka
100 g masła
450 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
marmolada
Wykonanie:
Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru zalać kilkoma łyżkami mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na jakieś 15min.
Dodać pozostałe składnik, wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na jakieś 1,5h.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na około 12 części, z każdej z nich powstanie rogalik. Kulkę rozwałkować dość
cienko w formę koła, posmarować cienko marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Złożyć go i
przekroić w połowie, tak by powstało serducho widoczne na zdjęciu.
Można je pozostawić na blasze jeszcze do wyrośnięcia, a potem piec w 200 stopniach ok. 15 minut do
zrumienienia. Wierzch przed pieczeniem można posmarować rozbebłanym jajem z mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz