wtorek, 18 lutego 2014

Dżemolada w sercu z prawdziwego drożdża


Składniki na sztuk 12-14:
14 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
450 g mąki
100 g cukru
 1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
marmolada





Wykonanie:
Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru zalać kilkoma łyżkami mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na jakieś 15min.
Dodać pozostałe składnik, wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na jakieś 1,5h.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na około 12 części, z każdej z nich powstanie rogalik.   Kulkę rozwałkować dość cienko w formę koła, posmarować cienko marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Złożyć go i przekroić w połowie, tak by powstało serducho widoczne na zdjęciu. 
Można je pozostawić na blasze jeszcze do wyrośnięcia, a potem piec w 200 stopniach ok. 15 minut do zrumienienia. Wierzch przed pieczeniem można posmarować rozbebłanym jajem z mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz