piątek, 14 lutego 2014

Kruszon - skubaniec - pleśniak

Ciasto wielu nazw... Najważniejsze, że robi się je dosyć szybko, jest mało pracochłonne, a składniki dostępne niemal w każdej lodówce. 

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki + 1 szklanka cukru
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • słoik powideł śliwkowych


 



Wykonanie:
Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami, z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedna powinna być większa. Do mniejszej dodać kakao. Zawinąć je w folie i odstawić na godzinkę do lodówki.
Schłodzoną jasną warstwą wykładamy blachę, następnie smarujemy powidłami i kruszymy kakaową część na wierzch.

Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę i taką masę wylewamy na wierzch.  

Wrzucamy do piekarnika na około godzinę w 160 stopniach (na koniec można włączyć termoobieg, co by się beza dobrze wysuszyła). 

Ostudzone ciasta można ozdobić floresami z rozpuszczonej czekolady. 

M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz