Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki + 1 szklanka cukru
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami, z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedna powinna być większa. Do mniejszej dodać kakao. Zawinąć je w folie i odstawić na godzinkę do lodówki.
Schłodzoną jasną warstwą wykładamy blachę, następnie smarujemy powidłami i kruszymy kakaową część na wierzch.
Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę i taką masę wylewamy na wierzch.
Wrzucamy do piekarnika na około godzinę w 160 stopniach (na koniec można włączyć termoobieg, co by się beza dobrze wysuszyła).
Ostudzone ciasta można ozdobić floresami z rozpuszczonej czekolady.
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz