piątek, 17 stycznia 2014

Domowa pizza

Dziś znana (wielu) i (mam nadzieję) lubiana domowa pizza, czyli zdrowsza i tańsza wersja kupowanego fast-foodu.


Tak więc po kolei - magiczna siódemka:
1. wyrabiamy ciasto
2. kroimy składniki
3. robimy sos(y)
4. wyrośnięte ciasto rozciągamy na blachę
5. smarujemy sosem pomidorowym
6. wrzucamy składniki
7.  wstawiamy do rozgrzanego - 200st piekarnika, po 15min temperaturę można zmniejszyć do 180.


Składniki (proporcje orientacyjne):
na ciasto:
- mąka ok. 300g
- ciepła woda
- drożdże świeże lub suszone
- ok. 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- łyżka cukru
- sól, pieprz

Mąkę przesypujemy do dosyć dużego naczynia (ciasto wyrośnie i zwiększy objętość), solimy i pieprzymy, następnie do kubeczka wypełnionego 3/4 ciepłą wodą wrzucamy ok. 4g suszonych drożdży lub ok. 0,5cm małego paska drożdży świeżych. Mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy cukier, który wspomaga wzrost drożdży (studia się na coś przydały...), następnie dolewamy jeszcze olej, mieszamy i dolewamy do mąki.
Urabiamy ciasto dość długo i dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto za bardzo się klei do rąk dosypujemy śmiało mąki i wyrabiamy... Odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce, można przykryć ściereczką. 
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, szykujemy blachę, warto ją natłuścić, najlepiej cienką warstwą oleju i przy okazji otłuścić sobie dłonie - wówczas będzie nam łatwiej odchodzić ciasto od dłoni i rozciągać się na blasze. Po rozciągnięciu brzegi ciasta można oprószyć mąką - nie będą wówczas takie twarde.

Sos:
- ketchup
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra itd.)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek

Sos można wykonać na różne sposoby, ja wykonuję z ketchupu i koncentratu, cała filozofia polega na pokrojeniu cebuli, wyciśnięciu ząbka czosnku i wymieszaniu powyższych składników w proporcjach dla siebie odpowiednich (u mnie to zwykle ze 3 łyżeczki koncentratu, kilka chluśnięć ketchupu, rozwadniam go oliwą i czasami odrobiną wody). 

Spotkałam się też w sklepach z gotowymi mieszankami przypraw do pizzy, jak też specjalnie przeznaczoną do niej mąką. Jak ktoś woli można korzystać i z takich dobrodziejstw dzisiejszych czasów. 

Składników na wierzch nie podaję, każdy wie jaką pizzuchę wtrąboliłby najchętniej :)

Sos czosnkowy do podjadania:
- majonez ok. 2 łyżek
- jogurt ok. 2-3 łyżek
- czosnek od ząbka do 3

Wyciskamy czosnek, mieszamy z powyższymi składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz